Rondwandeling door Broekhuizen
Onder leiding van de heer Hay Reintjes

Woensdag 1 juli 2009.

Op woensdagavond 1 juli verzamelen ongeveer 35 belangstellenden, leden en niet-leden van het LGOG, zich voor de kerk in Broekhuizen om deel te nemen aan de rondwandeling door Broekhuizen onder leiding van de heer Hay Reintjes.
De Heer Reintjes begint, na een welkomstwoord door de voorzitter, met een korte historie te schetsen van Broekhuizen. In de 13e tot 17e eeuw was Broekhuizen een vrije heerlijkheid onder leiding van de heren van Broekhuizen. Na de Franse tijd hoorde de gemeente bij Limburg en zelfs een tijdje bij België, van 1830-1839. Daarna is het definitief Nederlands. Ook schetst de heer Reintjes nog de geschiedenis van het kasteel met de diverse eigenaren. In de Tweede Wereldoorlog is het echter voorgoed vernietigd en nooit meer hersteld. Nog even wordt stilgestaan bij het monument van kunstenaar Hans Reinders: “Monnik bij de put” uit 1996.
Al wandelend naar het molenmonument vertelt de heer Reintjes nog over de verstandhouding tussen de plaatsen Broekhuizen en Broekhuizenvorst, zoals die in het verleden was en nu. Zelfs werd de kas van de plaatsen gescheiden gehouden tot 1934.
In het verleden had Broekhuizen drie molens. Bij het molengat, boven de graanmolen beneden de oliemolen en op de molenberg de windmolen. Er rest nu van deze molens nog slechts een monument.
De weg voert terug via het kapelletje aan de Veerweg naar de Johannahoeve. Op het kapelletje geweid aan Sint-Christoffel, is nog een monument bevestigd: “Sporen die bleven”, ter herinnering aan de vele arbeiders die via deze weg tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Duitsland getransporteerd werden. De monumentale witte Johannahoeve werd in 1717 gebouwd door Scholtis Jan Aerdts. Hierin was in de negentiende eeuw het Hoofdkantoor van de Belastingen gevestigd. Na 1909 vindt er particuliere bewoning plaats.
Via de oude burgemeesterswoning van Jan Stenmans en het pontveer met het kunstwerk van Mathieu Knippenberg komen we aan bij het Brouwershuis gebouwd in 1858 door de familie Schraven. Samen met Hotel van Soest en boerderij Soesterhof vormt dit de oude dorpskern van Broekhuizen. De brouwers die hier woonden waren mede oprichters van bierbrouwerij “De Vriendenkring”. Bij de boerderij Soesterhof hoorden diverse opstallen en landerijen.
Na nog de oorlogsmonumenten op het nieuwe pleintje bekeken te hebben en nog een klein rondje om de kerk met bezichtiging van de “kogel van Broekhuizen” kwam er na bijna 2 uur een einde aan een boeiende rondleiding. Uiteraard nodigde het mooie weer uit om ook de terrasjes in Broekhuizen uit te proberen.

2 juli 2009, Jan Vissers



Terug


Start